Procés de recerca

Davant la situació de canvi polític municipal i de re-pensament del model de ciutat, també des de la perspectiva urbanística, resulta convenient analitzar en quin punt de desenvolupament es troba aquest àmbit socio-polític tan clau per entendre la ciutat, com es distribueix i la seva gestió urbana.

En aquest sentit, cobra especial rellevància la recerca sobre l’estat de les principals característiques de l’urbanisme barceloní des dels barris. Els principals agents territorials sorgits des de la societat civil són les associacions veïnals. Per tant, ens proposem indagar, per tant, en les seves impressions sobre l’estat urbà de l’entorn més immediat.

Fonamentalment estem interessats en revisar el judici dels agents veïnals pel que fa al desenvolupament dels plans de millora dels barris, l’estat dels espais públics i de la xarxa d’equipaments i de la seva gestió, els projectes futurs, l’estat del transport i les infraestructures, les relacions urbanes amb polígons industrials i altres municipis limítrofes amb Barcelona, qüestions referides a l’habitatge, etc. Tots aquests, temes bàsics a tota anàlisi urbanística que es pretengui, es plantegen en forma de qüestionari semi-obert en el que es pregunta per obtenir respostes que s’analitzen seguint una metodologia de tipus qualitatiu.

Del que es tracta és de mostrar la imatge de les impressions dels actors veïnals sobre l’urbanisme dels seus barris. No es tracta, per tant, de realitzar una valoració sota el `punt de vista’ de l’equip tècnic sobre la situació urbanística, sinó de sintetitzar les impressions dels col·lectius actius a peu de carrer. En aquesta línia també és del nostre interès testejar el grau de coneixement que hi ha entre les associacions i l’estat en el que es troben plans urbanístics, execucions concretes, etc.

El treball de camp porta actiu des de finals de 2014 fins a principis d’estiu de 2015 i ha consistit en el subministrament del qüestionaris, la realització d’entrevistes i els contactes puntuals per aclarir temes. Ha comportat el compendi d’un munt d’informació que es analitzada sobre la intenció d’organitzar el contingut de les respostes de forma que ajudi a la intel·ligibilitat de la perspectiva dels col·lectius veïnals organitzats com a punt de partida per entendre el camí del nou paradigma ciutadà de l’urbanisme de Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s